Waarom SPF?

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D, die essentieel is voor een gezond lichaam. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan ook schadelijk zijn voor onze huid. Ultraviolette straling (Uv-straling) van de zon kan onze huid beschadigen en zelfs leiden tot huidkanker. Daarnaast is het de grootste veroorzaker van vroegtijdig en dus onnodige huidveroudering. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon.

Hoewel de meeste mensen weten dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te dragen tijdens zonnige dagen, is het ook belangrijk om te onthouden dat Uv-straling ook op bewolkte dagen doordringt en onze huid kan beschadigen. Wil jij jouw huid op de meest eenvoudige manier verbeteren is het dragen van een SPF het hele jaar door belangrijk, zelfs als de zon niet schijnt.

Uv-stralen kunnen door wolken, mist, nevels en zelfs door glas dringen, waardoor de huid schade oploopt. UVB-straling, vooral in de zomermaanden aanwezig, is verantwoordelijk voor de bruine kleur en verbranding wordt verminderd door wolken. De meeste mensen weten dit gelukkig en gebruiken een zon bescherming op zon en stranddagen. UVA-straling is echter het hele jaar door aanwezig, dringt nog dieper door en is verantwoordelijk is voor huidveroudering en huidkanker. Deze stralen dringen door wolken en glas heen en zonder dat je bruin wordt, zijn ze je huid aan het beschadigen. Zelfs als de zon dus niet schijnt, kan je huid dus nog steeds worden blootgesteld aan Uv-straling en schade oplopen.

De huid van je gezicht staat het hele jaar bloot aan deze UV-straling en dit vermindert het goed functioneren van je huid waardoor deze (onnodig) verouderd. Wil je dit tegengaan is het belangrijk om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF van ten minste 30, zelfs als het bewolkt is.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat Uv-straling kan doordringen via ramen en ook van andere lichtstralen, denk aan blauw licht is aangetoond dat ze belastend zijn voor je huid, dus als je veel tijd binnenshuis doorbrengt, is het nog steeds belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon.

Bijkomend voordeel is dat wanneer je deze bescherming met een goed product doet deze je ook zal beschermen tegen luchtvervuiling en fijnstof. Als je ziet wat er op je ramen neerslaat, kun je een voorstelling maken wat er ook op je huid neer dwarrelt. Hiervan is aangetoond dat dit ook de beschermende functie van je huid aantast en je huid onnodig gevoelig maakt.

Maar hoe veroorzaakt de zon een versneld proces van huidveroudering?

Dit komt doordat Uv-straling de huid kan beschadigen door de structuur van de huid te veranderen en de normale celgroei te verstoren. Daarnaast wordt door blootstelling aan Uv-straling de productie van collageen en elastine verminderd, waardoor de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Dit kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en een slappe huid. Aanwezige collageen en elastine worden versneld afgebroken en verminderen van kwaliteit. Dit leidt tot een gevoeligere huid die minder goed hersteld, meer roodheid vertoont en erg kwetsbaar wordt.
Bovendien kan Uv-straling ook schade aanrichten aan het DNA van de huidcellen, waardoor de normale celgroei verstoord raakt. Dit kan leiden tot de vorming van donkere vlekken en pigmentatie in de huid.

Kortom, het dragen van een SPF het hele jaar door kan helpen om vroegtijdige huidveroudering en de gezondheid van je huid te behouden. Het is een eenvoudige stap die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van Uv-straling en je huid gezond te houden.

De belangrijkste tips om zonschade in je gezicht te voorkomen:

  1. Gebruik voor je gezicht dagelijks zonnebrandcrème: Breng elke dag een zonnebrandcrème of een dagcrème met een SPF van ten minste 30 aan, zelfs als het bewolkt is.
  2. Ben je gevoelig voor pigment storing of wil je het meest optimale kiezen om huid veroudering en pigment vlekken te verminderen gebruik dan een SPF 50.
  3. Verbranden maakt je huid nog kwetsbaarder, ben je hele dag buiten of op het strand smeer dan elke 2 à 2.5 uur je huid in om dit te voorkomen.
  4. Vermijd de zon op het heetst van de dag: Vermijd de zon tussen 12.00 en 16.00 uur wanneer de zon het sterkst is.
  5. Wanneer je bloot staat aan Uv onthoudt dan dat water en sneeuw reflecteert en je dus helemaal regelmatig moet smeren.
  6. Je neus steekt uit en is daarmee nog kwetsbaarder, gun die altijd een extra lik zonnecrème.
  7. Naast gebruik van SPF kun je kiezen voor een plek in de schaduw, een parasol, het dragen van een zonnebril en een bes tijdig uit de zon.
  8. Zonschade stapelt zich op en merk je vaak pas wanneer je ouder wordt, dus hoe jonger je start en des te consequenter deze skin care routine volgt hoe beter.