Het belang van reinigen

Ah ja, maar ik draag geen make-up dus dan hoef ik mijn huid niet te reinigen, toch?

Dit hoor ik vaak en daarom leg ik je graag uit waarom je ook als je geen make-up draagt je huid dient te reinigen. De meeste vrouwen weten wel dat ’s avonds met make-up gaan slapen niet goed is voor je huid. Het vergt best wat discipline om trouw elke avond je gezicht te reinigen. Toch is dit precies wat een gezonde huid ondersteunt. Bij mij werkt het altijd beter als ik weet waar ik iets voor doe. Dan lijkt het wel of het me minder moeite kost.
Ook als je geen make-up draagt is het dagelijks reinigen van je huid heel belangrijk als je een mooie huid wilt maar waarom?

  • Is het echt nodig om elke dag je huid reinigen?

Ja! Ik leg je graag uit waarom. Je huid staat namelijk de hele dag bloot aan alle invloeden van buiten af. Zowel binnenshuis als buiten. De cv, airco, kou, warmte maar ook straling, luchtvervuiling en fijnstof. Kijk maar eens naar de aanslag op je ramen of de hoeveelheid stof in huis. De belangrijkste functie van je huid is beschermen. Juist doordat je de hele dag bloot staat aan deze invloeden is je huid hard aan het werk en staat je huid hierdoor als ware continue AAN.

Door te reinigen verwijder je alle irriterende stoffen die op je huid neerdalen. Zo help je jouw huid tot rust te komen.

  • Oké, maar waarom zou je ook je huid reinigen als je geen make-up draagt?

Luchtvervuiling en fijnstof zijn moleculair nog veel kleiner dan make-up en dringen daardoor nog dieper door.

Doordat luchtvervuiling en fijnstof dieper doordringen geeft dit nog meer effect in je huid dan make-up alleen. Daarom is het zo belangrijk dat je elke dag je huid reinigt, ook als je geen make-up draagt.

  • Wat kun je bereiken met goed gereinigde huid?

Onderzoek heeft aangetoond dat straling, luchtvervuiling en fijnstof de beschermende werking van je huid aantast en als ware een ketting reactie veroorzaakt in je huid. Je huid wordt dus door die invloeden van buitenaf nog gevoeliger voor die invloeden, hierdoor ontstaan er ontstekingsreacties in de huid die de conditie van je huid verminderen.

Door te reinigen verwijder je de afval stoffen die je huid uitscheidt, maar ook zorg je ervoor dat luchtvervuiling en fijnstof worden verwijderd. Zo geef je de huid de kans om tot rust te komen. Alleen vanuit rust kan je huid herstellen. Herstel vanuit die rust betekent minder roodheid, minder gevoeligheid en minder ontstekingsreacties in je huid.

Dan hebben we het nog niet gehad over het belang van reinigen t.a.v. verdere huidverzorging. Als we werkzame stoffen dieper in de huid willen brengen om daar iets te doen voor vochtherstel, kleur, verbetering of veroudering vormen deze opgehoopte afvalstoffen, luchtvervuiling een blokkade en zullen niet het gewenste resultaat kunnen geven. Dat is dan zonde van alle tijd, geld en moeite die je er in hebt geïnvesteerd.

Vandaar dat reinigen dus altijd het begin vormt voor een huid in topconditie. Ook als je geen make-up draagt. Nu is het zo dat iedereen genetisch anders is en als je een makkelijke huid hebt, zul je op korte termijn niet altijd het verschil merken. Heb je echter een huid die gevoeliger is of wil je je huid zo lang mogelijk mooi houden ligt in het reinigen een belangrijke basis voor een huid in topconditie.