De invloed van stress op jouw huid

Natuurlijk worden we allemaal ouder, gelukkig maar! Hoe je huid zich gedraagt en welke invloed je hierop hebt tijdens dit proces is zo interessant dat ik je hier graag in meeneem. De huid is je grootste orgaan en beschermt ons voor alle invloeden van buiten af, maar het staat ook in verbinding met al je organen en je psyché. Het mooie daarvan is dat we daar dan ook veel invloed op kunnen uitoefenen.

De Beautycoach huid reinigen

 

Als we kijken naar hoe die invloed verdeeld is, kunnen we stellen dat dit bepaald wordt door:

  • 1/3 hoe we voor ons zelf zorgen, denk aan voeding en lifestyle.
  • 1/3 hoe we ons voelen, denk aan stress en ontspanning.
  • 1/3 wat we op de huid smeren, denk aan goede huidverzorging producten.
Daarom geloof ik in een totaal aanpak. Het is ook zo fijn om goed voor je huid te zorgen want deze zelfzorg gaat daarmee veel verder dan alleen maar wat je in de spiegel terug ziet. Goed voor je huid zorgen draagt bij aan je gezondheid en je welzijn. Je huid vernieuwt zich elke maand en hier is veel energie voor nodig. Als alles helemaal top gaat en je voelt je super goed merk je hier niets van en is het als vanzelf sprekend.
Maar we kunnen ons allemaal voorstellen dat wanneer je stress hebt of gespannen bent, je dit terug ziet in je gezicht. Aan de andere kant zie je er als je verlieft bent zomaar stralend uit… Dat gaat vanzelf en dat maakt het uitermate boeiend.

Stress verhoogt het hormoon cortisol. Langdurig stress is voor je huid schadelijk omdat deze cortisol onze huid minder goed laat werken. Het tast je DNA aan, je huid wordt er kwetsbaarder van en veroudert hierdoor sneller. Er is echter ook goed nieuws want uit onderzoeken is gebleken dat wanneer we de dingen doen die stress en spanning laten afnemen dit weer positief werkt en we zo ook weer schade kunnen herstellen. In stress hebben we helaas niet altijd een keus, waar we wel een keus in hebben is hoe we er mee omgaan. Waar kun je dan aan denken? Eigenlijk alles waar jij van ontspant of je beter door voelt.

Van het volgende is aangetoond dat dit positief werkt:

  • Positieve mindset
  • Bewegen in de buitenlucht
  • Ademhalingsoefeningen
  • Yoga
  • Mediteren
  • Klassieke muziek
  • Sociale contacten

Voor de een is dat yoga of een wandeling in het bos en voor de andere een gezellige lunch met een vriendin. Waar kies jij voor?

Zeker in tijden waarin je onder meer druk staat en meer stress ervaart, is het zinvol om consequent iets meer van deze fijne zaken toe te voegen in je agenda. Zo zorg jij ervoor dat je systeem en je huid beter met de stress kan omgaan. Mogelijk zie je het niet meteen terug, maar je voelt je zeker iets beter. Onthoud daarbij dat huidveroudering een langetermijnproces is van tientallen jaren en dat elke dag er een is om hiervoor iets positief te doen. Dat is wat ik jou gun, dat je even tijd maakt voor je zelf en daarmee je huid en je systeem geeft wat goed voor haar herstel is.